هشتم مارس زنان ايران نيز روز خود را جشن ميگيرند و به دنبال به دست آوردن كرامت و حقوق انساني براي خود هستند. در روزهاي منتهي به 8 مارس زنان دريچه آرزوهاي خود را ميگشايند و نيز از نيازهاي خود براي يك زندگي برابر با مردان سخن ميگويند. اما آيا آنچه از خواستهها و تمايلات اين زنان به گوش ميرسد همه آن چيزي است كه بانوان جامعه ما بدان نياز دارند؟ بايد بپذيريم در حالي كه بسياري از اين صداها از پايتخت به گوش ميرسد و تحركات زنان در آنجا جريان دارد، فرهنگ حاكم بر پايتخت با ديگر نقاط كشور گاه تفاوتهاي فاحشي دارد، به سبب اين تفاوت فرهنگي، نيازهاي زنان نيز متفاوت خواهد بود، به خصوص كه در بسياري از نقاط كشور و البته هر چه از پايتخت دور ميشويم به سبب حاكم بودن تفكرات سنتي دغدغههاي زنان متفاوت است. زن در ايران امروز به تمام معنا "ضعيفه" يا جنس ضعيف است چرا كه در جامعهاي ناامن براي زنان (و نيز جامعهاي كه احساس ناامني ميكند) زندگي ميكنند.
سركوب نيازهاي جنسي جامعه خارج از چارچوب ازدواج از يك سو و رواج تفكري كه زن را خلق شده براي ارضاي نيازهاي جنسي مردان به عنوان آفريدههاي برتر ميداند سبب شده دختران و زنان در سرزمين ما روز به روز آسيبپذيرتر شوند. زندگي زنان را ميتوان بر اساس همين تفكرات جنسي دستهبندي كرد: دختران تا پيش از ازدواج همواره در معرض آسيب جنسي چه در جامعه و خانواده و زنان پس از ازدواج در معرض و همواره مورد شك به برقراري رابطه خارج از چارچوب ازدواج قرار دارند. بدترين موقعيت از آن زناني است كه خارج از چارچوب ازدواج رابطه جنسي داشتهاند اينان يا مستحق مرگند از سوي خانواده يا در مواردي از سوي قانون حاكم و يا از سوي خانواده و جامعه طرد ميشوند. دردناكي اين مسئله زماني خود را نشان ميدهد كه زني يا دختري به زور مورد تجاوز قرار بگيرد؛ در بسياري از نقاط كشور قبل از آنكه بخواهد به قول خودشان چنين ننگي فاش شود لكه ننگ (زن) را پاك ميكنند. بحث شكايت و توان اثبات به زور بودن آن كه در صورت ناتواني از اثبات مجازاتهايي براي زن در پي خواهد داشت و معمولا بسياري براي ترس از رفتن آبرو چنين نميكنند و مهمتر از همه به قتل رسيدن پس از مورد تجاوز قرار گرفتن است. پاك كردن لكه ننگ به خصوص در ساليان اخير از فرط تكرار برايمان عادي شده اما مورد آخر كه قتل پس از تجاوز است انعكاس وسيعي در رسانهها ندارد شايد علت مهم آن باشد كه چنين موردي بيشتر در شهرهاي كوچك بوقوع ميپيوندند كه در صورت عدم قتل، به راحتي ميتوان متجاوز را پيدا كرد يا شناخت در حالي اخبار حوادث رويداده در پايتخت بيشتر در رسانهها منعكس ميشود. به دليل نبود آمار مشخص نميتوان راجع به بحراني بودن يا نبودن آن نظر داد اما گه گاه به صورت خبر يا خاطراتي توسط افراد ممكن است نقل شود كه نشان از وجود آن دارد. براي قتلهاي ناموسي مانند آنچه در خوزستان در ساليان گذشته خود را به صورت بحران نشان داد و براي مجازات سنگسار زنان تحركاتي در ساليان اخير صورت گرفته است اما درباره قتل پس از تجاوز كه بسيار دردناك است هنوز احساس نيازي نشده ظاهرا؛ گويي تا انعكاس وسيع رسانهاي به موضوعي داده نشود، اهميتي نخواهد داشت. وقوع چنين رويدادهايي گرچه علل مختلفي ميتواند داشتهباشد اما آنچه مسلم است عقدههاي رواني و جنسي در آن بسيار دخيلاند. براي نجات جان اين زنان از مرگ چارهاي نميماند جز آنكه با تغيير و اصلاح قوانين مجازات متجاوز را كمتر كرد و براي قتل پس از تجاوز تشديد مجازات كه اعدام نباشد (چون اعدام الزاما مجازات شديدي نيست اما غير انساني است) چون حبسهاي طويل المدت در نظر گرفت.
بحث سوء استفاده جنسي از زنان در جامعه از موارد مهم ديگري است كه نبايد به آساني از كنار آن گذشت كه فقر و نبود امنيت براي زنان را از علل مهم آن ميتوان نام برد.
آنچه مسلم است نگاه امنيتي به خواستههاي زنان مانند آنچه در تجمعات اخير زنان شاهد بوديم نه تنها مشكلي را حل نميكند كه به بحرانيتر شدن وضعيت جامعه و به تبع آن بحرانهاي امنيتي خواهد انجاميد. براي نگاه انسانيتر به زن و برخورداري از حقوق همپاي مردان نياز به فرهنگسازي در اين زمينه بيش از هر اقدام ديگري احساس ميشود، چه بهتر كه حاكميت با كمك گرفتن از تشكلهاي زنان با فرهنگسازي در اين زمينه جلوي بحرانهاي آتي كه نه تنها زنان كه كل جامعه را تهديد ميكند بگيرد.
راستي ميخواستم الان به دنبال قانون مجازات تجاوز به عنف بگردم ديدم كلمه "تجاوز" هم در اينترنت فيلتر شده است، شايد واقعا متصديان فيلترينگ تصور ميكنند با فيلترينگ كلمه تجاوز بتوان از تجاوزات صورت گرفته در فضاي حقيقي كاست!
چهارشنبه، اسفند ۱۶، ۱۳۸۵
تجاوز كن و نكش
نوشته شده توسط:
حامد متقي
در ساعت
۴:۴۷ بعدازظهر
موضوع: حقوق بشر
اشتراک در:
Comment Feed (RSS)
|